Len mielony 2*200g INSTYTUT WNiRZ
 DANE LOGISTYCZNE 
Ilość w opakowaniu zbiorczym
10 szt
Jednostka podstawowa
szt
Kod kreskowy
5904536013020
Waga brutto
0,42 kg
CECHY I KATEGORIE
Ceny produktu dostępne są po zalogowaniu
 OPIS PRODUKTU 

OPIS
Len Mielony zawiera rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik pokarmowy, białko, lignany. Błonnik lnu mielonego zawiera około 30% łatwo pęczniejących, żelujących w wodzie śluzów. W strukturę błonnika lnianego wkomponowane są lignany.
Białko lnu jest jednym z najbardziej wartościowych biologicznie białek roślinnych. Jest lekkostrawne i bogate w aminokwasy egzogenne. Aminokwasy te są niezbędne dla organizmu i muszą być dostarczane z pożywieniem, ponieważ ustrój człowieka ich nie wytwarza.
Len mielony zawiera 4-krotnie mniej tłuszczu niż tradycyjne siemię lnu, dzięki czemu jest prawie 3-krotnie mniej kaloryczne i pozbawione oleistego posmaku.

SKŁADNIKI
odtłuszczone nasiona lnu - 100%

Wartość odżywcza w 2 łyżeczkach (8 g):
Wartość energetyczna –  26 kcal (108,2 kJ)
Białko – 3,20 g
Węglowodany –  0,24 g
Tłuszcz – 0,72 g
Bbłonnik pokarmowy – 2,88 g w tym:
-błonnik rozpuszczalny – 0,86 g
-błonnik nierozpuszczalny – 2,02 g
Lignany – 90 mg
Sód – 0,010 g

Produkt może zawierać płatki owsiane i migdały.

SPOSÓB UŻYCIA
Sposób przygotowania: 1 łyżeczkę lnu mielonego (4 g) zalać ok 1/2 szklanki gorącej wody po czym odstawić na kilka minut kilkukrotnie mieszając do zgęstnienia kleiku. Spożywać 2-3 razy dziennie, najlepiej 1/2 - 1 godziny przed posiłkiem. Korzystny jest dodatek produktów mlecznych, które idealnie uzupełniają kompozycję aminokwasów lnu.

UWAGA
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji produktu.
Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.

PRZECHOWYWANIE
Przechowywać w suchym i przewiewnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.

Nie gwarantujemy, że przedstawione opisy produktów nie zawierają błędów - jeżeli je zauważysz, bardzo prosimy o wysłanie zgłoszenia.  
Zgłoś błędne dane produktu